2021-05-05 06:00Lehdistötiedote

EPD lähes puolitti työvaatteen hiilidioksidipäästöt

Fristads Green FusionIlmastojalanjälki lähes puolittuu Fristads Green Fusion housuissa verrattuna perinteisesti tuotettuihin housuihin.

Työhousujen tuotannon aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt lähes puolittuivat verrattuna perinteiseen työhousujen tuotantoon. Tämä on yksi löydös työvaatevalmistaja Fristadsin vastuullisuusraportista, joka julkaistiin tällä viikolla. Fristads on ensimmäisenä maailmassa ottanut vaatteille käyttöön EPD (Environmental Product Declaration) -ympäristöselosteet, jotka edistävät vaateteollisuuden läpinäkyvyyttä.

“Tämä on erinomainen esimerkki siitä, miksi on tärkeää mitata ilmasto- ja ympäristövaikutukset vaatetasolla. EPD:n ansiosta meillä on tietoa siitä, kuinka teemme oikeita muutoksia vaatteiden muotoiluun ja tuotantoon. Tämän vuoksi pakollisen mittausstandardin käyttöönottaminen kaikille vaatteille olisi hyvä keino vastata ilmastokriisin haasteeseen,” kertoo Lisa Rosengren, Fristadsin raakamateriaalien tutkimus- ja kehitysjohtaja.

Uusimmassa vastuullisuusraportissa Fristads vertaa toisiinsa kahta eri housua, joissa on sama muotoilu ja samat toiminnallisuudet. Fristads Green housut aiheuttavat tuotannon aikana päästöjä 8,62 kg hiilidioksidiekvivalenttia, kun taas perinteisin tuotantotavoin tuotetut housut 15,77 kg CO2-ekvivalenttia. Eroa on 45%.

Matalamman ilmastovaikutuksen selittää ensisijaisesti materiaalin valinta. Toisessa puuvilla on korvattu puupohjaisella lyocell kuidulla ja kierrätetyllä polyesterillä. Tuotannossa tarvittavan veden määrä on myös dramaattisesti laskenut, jopa 92% verrattuna perinteisillä tavoilla tuotettuihin housuihin.

"Hyvät työvaatteet suojaavat työntekijöitä, mutta se ei voi tapahtua ympäristön kustannuksella. Samalla kun luomme entistä vastuullisempia mallistoja, olemme kehittäneet mittaamiseen työkalun – EPD (Environmental Product Declaration) -ympäristöselosteet. Työkalu on koko vaateteollisuuden vapaassa käytössä,” kertoo Anders Hülse, Fristadsin pääjohtaja.

Globaalisti, tekstiiliteollisuus on vastuussa 4-8% kaikista kasvihuonekaasupäästöistä Fashion on Climate raportin mukaan. Raportti julkaistiin viime vuonna. Tämä vastaa Ranskan, Saksan ja Iso-Britannian yhteenlaskettuja päästöjä. Suurin osa päästöistä syntyy tuotannon aikana. EPD-ympäristöselosteet, joita Fristads käyttää, on kehitetty yhdessä Ruotsin valtiollisen tutkimuslaitoksen RISEn kanssa ja selosteet perustuvat elinkaarianalyysimalliin.

Lisätietoa, ota yhteyttä:
Sanna Lehtimäki, Markkinointi- ja viestintäpäällikkö, 040 531 8467, sanna.lehtimaki@fristads.com
Mika Väänänen, Toimitusjohtaja Fristads Finland Oy, 040 801 1911 mika.vaananen@fristads.com

Vastuullisuusraportti
Lue ja lataa Fristadsin vastuullisuusraportti täältä.

Tietoa: Environmental Product Declaration (EPD)
EPD kartoittaa tuotteen ympäristövaikutukset koko sen tuotannon elinkaaren ajalta. Mitään osa-alueita ei jätetä huomioimatta. Fristadsin ympäristövastuullinen vaatemallisto tunnetaan nimellä Fristads Green ja se on analysoitu seuraavilta alueilta:

  • Materiaalivallinnat
  • Materiaalin määrä
  • Värjäysprosessi
  • Veden- ja sähkön kulutus tuotannossa
  • Pakkaaminen
  • Kuljettaminen

Tietoa: Fristads Green
Fristads Green on ainutlaatuinen mallisto, jonka tuotteiden tuotannossa on keskitytty kestävään kehitykseen – aina vaatteen suunnittelusta ja materiaalien valinnasta tuotteiden tuotantoon ja varastoon kuljettamiseen saakka. Vaatteet valmistetaan materiaaleista, joilla on pienempi hiilijalanjälki, kuten luomupuuvilla, kierrätetty polyesteri ja puupohjainen lyocell kuitu.

Green-vaatteiden värjäämiseen käytetään e.dye värjäysteknologiaa, joka vähentää veden kulutusta 75%. Tuotannon jätemateriaalista tehdään uusia tuotteita, kuten sukkia, huopia, mukavuuspehmusteita kyynärpäille ja polville sekä täytemateriaalia patjoihin. Kaikki tuotteet on ÖKO-TEX® -sertifioituja.

Fristads Green tuotteita on tällä hetkellä saatavilla mallistoissa: rakentaminen, teollisuus, huolto & palvelu sekä talvi. Vuoden 2022 alussa tuomme markkinoille Green huomiovaatteet. Tavoitteenamme on lisätä kestävän kehityksen mukainen vaihtoehto kaikkiin mallistoihin, kaikille käyttäjillemme.Meistä Fristads Finland

Fristads on valmistanut työvaatteita jo yli 95 vuoden ajan. Valmistamme innovatiivisia, kestäviä ja laadukkaita työvaatteita ja keskitymme työntekijän suorituskyvyn parantamiseen ja työskentelymukavuuteen. Meille vastuullisuus, läpinäkyvyys ja ympäristöystävällisyys ovat teemoja, joiden parissa työskentelemme päivittäin. Kehitämme tuotteitamme jatkuvasti, jotta pystyisimme paremmin vastaamaan työntekijöiden tarpeisiin sekä tekemään työpäivistä entistäkin parempia. Teemme kaikkemme joka päivä, jotta käyttäjämme voivat tähdätä parhaimpaansa. Yhdessä olemme parempia.


Yhteystiedot

Sanna Lehtimäki
Markkinointi & Viestintä
Sanna Lehtimäki