2022-04-05 04:50Lehdistötiedote

Levä voi olla ratkaisu tekstiilien värjäämiselle tulevaisuudessa

Työvaatevalmistaja Fristads on yhdistänyt voimansa eri alojen toimijoiden kanssa, jotta tekstiilialalle löydettäisiin ympäristövastuullisempia tuotantotapoja. Fristads, start-up yritys Mounid ja kehitys- ja osaamiskeskus Wargön Innovation ovat aloittaneet projektin, jonka tavoitteena on löytää kestävämpi vaihtoehto perinteiselle tekstiilien värjäämiselle.

“Meidän mielestämme jokaisella tulisi olla mahdollisuus pukeutua korkealaatuisiin ja kestäviin työvaatteisiin, mutta se ei saisi tapahtua liiallisella ympäristön kuormittamisella. Koska tuotteiden värjäys aiheuttaa merkittävän ympäristökuorman vaatteiden tuotannossa, on värjäysprosessin ratkaiseminen ympäristövastuullisella tavalla meidän tärkein prioriteettimme. Olemme jo aikaisemmin kokeilleet tehokkaampia värjäysmenetelmiä. Kun kehitimme ympäristöselosteilla varustellun Fristads Green -mallistomme, otimme e.dye-värjäyksen käyttöön, joka vähentää 75% veden kulutusta,” kertoo Lisa Rosengren, Fristads Head of R&D Raw Material.

Tekstiiliteollisuuden osuus maapallon kasvihuonekaasupäästöistä on 4-8%. Tuotannon aikana syntyy 80% tuotteen ympäristövaikutuksista ja tästä neljäsosa tulee perinteisestä värjäysmenetelmästä. Lisäksi värjäykseen kuluu paljon vettä ja kemikaaleja.

“Tämä on älykäs ratkaisu tekstiilien värjäämiseksi ja oleellinen tekijä tekstiiliteollisuuden päästöjen vähentämiseksi. Jotta näinkin radikaali muutos saataisiin läpivietyä koko tekstiilialalle, on yhteistyö eri teollisuuden alojen välillä olennaisessa osassa,” kertoo Susanne Eriksson, Wargön Innovation projektipäällikkö.

Levällä värjääminen – myrkytön ja biohajoava vaihtoehto

Projekti perustuu kahteen ruotsalaiseen innovaatioon: Imogo Techin digitaaliseen ruiskutustekniikkaan ja Mounidin levämusteeseen, joka on valmistettu väripigmenteistä, jotka uutetaan ja käsitellään mikrolevistä. Tavoitteena on luoda tekstiilien värjäämiseen arvoketju, joka on merkittävästi resurssitehokkaampi ja kestävämpi. Projektimalli vähentää veden- ja energiankulutusta jopa 90% ja yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä perinteiseen värjäämiseen verrattuna.

Lisäksi levät ovat maaperäisiin kasviväreihin verrattuna parempia biomassan tuottamisessa sekä hiilidioksidin varastoinnissa, mikä puolestaan auttaa torjumaan kasvihuoneilmiötä.

“Kun väriä tehdään mikrolevästä, vaatteiden suunnittelussa otetaan huomioon koko elinkaari. Tällä hetkellä käytössä olevat teolliset väriaineet vaarantavat vaatteiden kiertotalousajattelun. Mounid-menetelmä avaa täysin uuden tavan valmistaa väriainetta, kun se voidaan palauttaa takaisin luontoon tuotteen jäätyä pois käytöstä. Mounid näkee kaikkien maapallolla asuvien tulevaisuuden värikkäänä, sillä meidän menetelmällämme voimme jatkaa värikkäiden vaatteiden suunnittelua ja säilyttää värikkään, terveellisen luonnon ympärillämme,” kertoo Ida Näslund, Mounid perustaja.

Fristadsin lisäksi projektissa ovat mukana Baux AB, IVL, Ruotsin ympäristön tutkimuslaitos, Martinson, Imogo, Sjuhäradsbygdens Färgeri, Stromtech, Miljösus ja Woolpower. Tavoitteena on tehdä vähintään neljä markkinoille valmista prototyyppiä projektin loppuun mennessä. Projekti loppuu syksyllä 2023, ja sitä rahoittaa Vinnova.

Lisätietoa: Wargön Innovation mahdollistaa vähähiilisten materiaalien tuotannon sekä toimii osaamiskeskuksena yrittäjille, yrityksille ja julkisille toimijoille uusien vastuullisten materiaalien kehittämisessä ja kaupallistamisessa.

Lisätietoa: Mounid kehittää mikrolevästä väriä, joka on täysin biohajoavaa, myrkytöntä ja ympäristöystävällistä väriainetta. Mounidin ensimmäinen levämuste on parhaillaan kehitteillä ja se on tulossa tekstiili- ja muotiteollisuuden hyödynnettäväksi yhteistyössä ruotsalaisten tekstiilialan yritysten kanssa.  


Meistä Fristads Finland

Fristads on valmistanut työvaatteita jo yli 95 vuoden ajan. Valmistamme innovatiivisia, kestäviä ja laadukkaita työvaatteita ja keskitymme työntekijän suorituskyvyn parantamiseen ja työskentelymukavuuteen. Meille vastuullisuus, läpinäkyvyys ja ympäristöystävällisyys ovat teemoja, joiden parissa työskentelemme päivittäin. Kehitämme tuotteitamme jatkuvasti, jotta pystyisimme paremmin vastaamaan työntekijöiden tarpeisiin sekä tekemään työpäivistä entistäkin parempia. Teemme kaikkemme joka päivä, jotta käyttäjämme voivat tähdätä parhaimpaansa. Yhdessä olemme parempia.