2022-03-08 05:45Lehdistötiedote

Työvaatteen elinkaaren ympäristön kuormittavuuden seuranta on ensi kertaa mahdollista EPD-mittauksella

Maailman ensimmäinen huomiovaatemallisto standardoidusti mitatulla ja läpinäkyvällä ympäristömittaamisella.Maailman ensimmäinen huomiovaatemallisto standardoidusti mitatulla ja läpinäkyvällä ympäristömittaamisella.

Cleantech-ajattelu tuli vahvasti työvaateteollisuuteen.

Työvaatevalmistaja Fristads on luonut EPD-mittaamisen koko tekstiiliteollisuuden käyttöön. Se on pitkän aikavälin läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta edistävä työkalu ympäristövaikutusten mittaamiseksi. EPD-mittaus mahdollistaa yhtenäisen ympäristökuormituksen seurannan ja vertailun tekstiilien elinkaaren kussakin vaiheessa.

Vuonna 2019 Fristadsista tuli maailman ensimmäinen vaatevalmistaja, joka esitteli standardoidun ja läpinäkyvän ympäristöjalanjäljen mittaamisen. EPD (Environmental Product declaration) pohjautuu kansainväliseen ISO 14025 standardiin. Kansainvälisen EPD-järjestelmän tavoitteena on tarjota määrällistä ympäristötietoa tuotteen elinkaaren ajalta luotettavalla, verrannollisella ja ymmärrettävällä tavalla. Lisäksi se asettaa vaatimuksia ja ohjeita tuotteiden valmistukselle. EPD on jo aiemmin ollut käytössä esim. rakennus- ja huonekaluteollisuudessa. Fristads teki EPD:n ensimmäisenä koko vaateteollisuuden käyttöön.

”Fristads on asettanut tavoitteen vähentää päästöjä 50% vuoteen 2030 mennessä. Tämä tavoite tuo meille haasteen sillä samanaikaisesti meidän on tarkoitus kasvattaa liiketoimintaamme. Kun samalla tiedämme, että noin 98% päästöistämme tulee tuotteista ja niiden kuljettamisesta, meidän on ollut pakko suunnata katseemme tuotteiden ympäristöjalanjälkeen”, kertoo Fristads Finlandin toimitusjohtaja Mika Väänänen.

EPD mittaa koko vaatteen elinkaaren aikaiset päästöt

EPD mittaa koko vaatteen elinkaaren aikaiset päästöt aina materiaalikuidun valmistuksesta valmiin kankaan valmistukseen, tuotteen rakenteeseen, tuotantoon ja kuljetukseen saakka. Monesti puhutaan LCA (Life Cycle Assessment) -elinkaarimittaamisesta, jossa myös mitataan koko tuotteen elinkaaren päästöt. EPD-mittaaminen eroaa kuitenkin LCA-mallista. Standardoitu EPD-mittaaminen verifioidaan kolmannen osapuolen toimesta ja mittaaminen tapahtuu aina samalla tavalla, jolloin vertailu tuotteiden välillä on mahdollista.

Kaikilla Fristads Green -malliston tuotteilla on EPD-ympäristöselosteet, joista löytyvät tarkat ympäristöarvot ja arvoja voi verrata perinteisen tuotantotavan tuotteisiin. Esimerkiksi huomiovärinen takki kuluttaa vettä 22 800 litraa vähemmän ja hiilidioksidipäästöjä 8,1kg CO2 ekv vähemmän. EPD-raportit sekä helppokäyttöinen laskuri löytyvät Fristads.com -sivuilta.

EPD mittaa tuotteen ympäristöjalanjäljen materiaalin, suunnittelun, tuotannon ja kuljetuksen ajalta.

EPD mittaa tuotteen ympäristöjalanjäljen materiaalin, suunnittelun, tuotannon ja kuljetuksen ajalta.

 

Työskentely vastuullisuuden parissa ei jää pelkästään EPD-mittaamisen varaan. Sertifioimme tuotteita jatkuvasti ÖKO-TEX-sertifikaatilla, joka takaa sen, että tuotteissa ei käytetä haitallisia kemikaaleja. Tällä hetkellä 92% tuotteista on sertifioitu, tavoite on 100%. Lisäksi karsimme kaikkia haitallisia ainesosia tuotteistamme ja vaihdamme materiaaleja vastuullisempiin vaihtoehtoihin. Kaikki muutokset tehdään aina laadusta tinkimättä ja pidentämällä tuotteiden käyttöikää. 

Vastuullisuus Fristadsilla

Laatu ja vastuullisuus ovat mukana kaikissa Fristadsin prosesseissa, vaikka kaikki taustatekijät eivät aina näy lopputuotteessa. Ihmisoikeudet, työskentelyolosuhteet ja sosiaalisesti vastuullinen liiketoiminta ovat aina keskiössä, kun pyritään vähentämään liiketoiminnan negatiivisia vaikutuksia ja kääntämään ne positiivisiksi. Fristads toimii YK:n kestävän kehityksen puitteissa. Fristadsilla on laatu ja ympäristö ISO sertifikaatit ISO 9001 & ISO 14001. Amfori BSCI:n mukaisesti nollatoleranssi on asetettu lapsityövoimalle, lahjonnalle sekä puutteille työsuojelussa. Samat menettelyohjeet sekä eettiset ohjeet on asetettu koko alihankintaketjulle. Tämän vuoksi Fristads työskentelee vain pitkäaikaisten, luotettujen toimijoiden kanssa.

Tietoa ympäristöystävällisestä Fristads Green -mallistosta

  • Jokaisessa tuotannon vaiheessa valitaan ympäristöystävällisin vaihtoehto
  • Materiaaleina käytämme kierrätettyjä materiaaleja tai biopohjaisia materiaaleja
  • Vaatteet värjätään e.dye menetelmällä, joka vähentää vedenkulutusta 75 %
  • Tuotteen suunnittelussa huomioidaan energian kulutus ja jätteen määrä
  • Ylijäämämateriaalista valmistetaan uusia tuotteita kuten pehmusteita

Lisätietoa fristads.com, environdec.comMeistä Fristads Finland

Fristads on valmistanut työvaatteita jo yli 95 vuoden ajan. Valmistamme innovatiivisia, kestäviä ja laadukkaita työvaatteita ja keskitymme työntekijän suorituskyvyn parantamiseen ja työskentelymukavuuteen. Meille vastuullisuus, läpinäkyvyys ja ympäristöystävällisyys ovat teemoja, joiden parissa työskentelemme päivittäin. Kehitämme tuotteitamme jatkuvasti, jotta pystyisimme paremmin vastaamaan työntekijöiden tarpeisiin sekä tekemään työpäivistä entistäkin parempia. Teemme kaikkemme joka päivä, jotta käyttäjämme voivat tähdätä parhaimpaansa. Yhdessä olemme parempia.