2024-04-23 05:25Lehdistötiedote

Fristadsin ympäristövaikutukset aiemmin uskottua alhaisemmat

Ruotsalainen työvaatevalmistaja Fristads on hionut menetelmiään kasvihuonekaasupäästöjen mittaamiseksi ja raportoimiseksi käyttämällä tuotannosta saatavaa todellista dataa teollisuuden keskiarvojen ja arvioiden sijaan

Ruotsalainen työvaatevalmistaja Fristads on hionut menetelmiään kasvihuonekaasupäästöjen mittaamiseksi ja raportoimiseksi käyttämällä tuotannosta saatavaa todellista dataa teollisuuden keskiarvojen ja arvioiden sijaan. Uusi data osoittaa, että Fristadsin tuotannon ilmastovaikutus on 31 prosenttia aiemmin uskottua pienempi.

Tekstiiliteollisuus on laaja teollisuuden ala kattaen kaiken työvaatevalmistajista pikamuotiyrityksiin. Silti ne usein niputetaan yhteen, kun analyytikot laskevat ilmastovaikutuksia. Vaikka teollisuuden keskiarvojen ja arvioiden käyttäminen ilmastolaskelmissa voi olla hyvä lähtökohta, kun muuta dataa ei ole saatavilla, tulosten tarkkuus voi olla rajallinen. Kun Fristads alkoi kerätä todellista ympäristödataa suoraan toimittajiltaan osana vaatteiden ympäristöselosteiden (EPD) kehittämistä, ymmärrys tuotannon vaikutuksista parani merkittävästi. Uusi vertailuvuosi 2022 ja uusi menetelmä osoittivat, että päästöt olivat 31 prosenttia aiemmin ajateltua pienemmät.

"Tämä todella osoittaa, että on ratkaisevan tärkeää perustaa ilmastolaskelmat todelliseen dataan. Kun kehitimme vaatteiden EPD:n, saimme oikeat tiedot oikeista paikoista, mikä antaa meille paljon paremman käsityksen toimitusketjuissamme tapahtuvista päästöistä," sanoo Lisa Rosengren, Fristadsin raaka-aineiden tutkimus- ja kehitysjohtaja.

Pienemmät tuotekohtaiset päästöt

Tuotekohtaiset päästöt ovat vähentyneet EPD:n myötä. EPD on kolmannen osapuolen varmentama tuotteen elinkaarianalyysi, joka näyttää kokonaisvaikutuksen vaatteen suunnittelusta sen toimitukseen Fristadsin varastoon asti. Vuodesta 2019, jolloin Fristads toi markkinoille ensimmäisen vaatemalliston EPD:llä, yritys on vähitellen lisännyt ympäristötodennettujen tuotteiden määrää. Tänä päivänä yritys tarjoaa EPD-tuotteita useimmissa tärkeimmissä tuoteryhmissä. Lisäksi yritys työskentelee systemaattisesti korvatakseen tuotteiden perinteiset materiaalit kestävämmillä vaihtoehdoilla. Nämä toimet auttoivat vähentämään Fristadsin päästöjä tuotettua tuotetta kohden 7,39 kilogrammasta vuonna 2022, 6,09 kilogrammaan vuonna 2023, mikä on 18 prosentin lasku.

"Fristads pyrkii olemaan alansa kestävän kehityksen edelläkävijä, ja kaikki osastomme ovat mukana työssä tuotteidemme ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Voimme nyt nähdä, että tämä työ alkaa tuottaa tulosta," sanoo Anne Nilsson, Fristadsin markkinoinnin ja kestävän kehityksen johtaja.

Scope 3:ssa päästöt laskivat 47 prosenttia

Fristadsin tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2022 perusvuoteen verrattuna*. Fristadsin vuonna 2023 julkaistussa vastuullisuusraportissa scopessa 1 ja 2 päästöt vähenivät 5 prosenttia verrattuna vuoteen 2022, kun taas scopessa 3 päästöt vähenivät 47 prosenttia. Koska 97 prosenttia yrityksen päästöistä tapahtuu scopessa 3 – ostetut tuotteet ja palvelut – Fristads keskittää suurimman osan kestävän kehityksen työstään tähän.

"Teemme kovasti töitä kehittääksemme pitkäaikaisia liikekumppanuuksia toimittajiimme varmistaaksemme, että he ymmärtävät ja täyttävät standardimme sosiaalisen ja ympäristöllisen kestävyyden osalta. Päästöjemme vähentämiseksi tulevaisuudessa tuemme toimittajiamme siirtymässä uusiutuviin energialähteisiin, tuotantoprosessien optimoinnissa ja energiankulutuksen vähentämisessä," sanoo Petra Öberg Gustafsson, Fristads AB:n toimitusjohtaja.

Lue vastuullisuusraportti täältä.

*Vuonna 2023 Fristadsin omistaja Hultafors Group liittyi Science Based Targets -aloitteeseen, mikä vaati Fristadsilta perusvuoden muuttamista vuoteen 2022. Aikaisemmin Fristads käytti perusvuotena 2018 scopessa 1 ja 2 sekä perusvuotena 2019 scopessa 3.


Meistä Fristads Finland

Fristads on valmistanut työvaatteita jo lähes 100 vuoden ajan. Valmistamme innovatiivisia, kestäviä ja laadukkaita työvaatteita ja keskitymme työntekijän suorituskyvyn parantamiseen ja työskentelymukavuuteen. Meille vastuullisuus, läpinäkyvyys ja ympäristöystävällisyys ovat teemoja, joiden parissa työskentelemme päivittäin. Kehitämme tuotteitamme jatkuvasti, jotta pystyisimme paremmin vastaamaan työntekijöiden tarpeisiin sekä tekemään työpäivistä entistäkin parempia. Teemme kaikkemme joka päivä, jotta käyttäjämme voivat tähdätä parhaimpaansa. Yhdessä olemme parempia.


Yhteystiedot

Sanna Lehtimäki
Markkinointi & Viestintä
Sanna Lehtimäki