2023-05-25 06:45Lehdistötiedote

Uusi työvaatemallisto kuluttaa CO2-päästöjä 676 tonnia vähemmän

Fristads on kehittänyt Scanialle EPD-ympäristötodennetun työvaatemalliston.Fristads on kehittänyt Scanialle EPD-ympäristötodennetun työvaatemalliston.

Työvaatevalmistaja Fristads on kehittänyt ympäristötodennetun työvaatemalliston rekkoja ja linja-autoja valmistavalle Scanialle. Molemmilla yrityksillä on vahva tahtotila viedä eteenpäin oman alansa kestävää kehitystä, joka toimi vahvana sinettinä yhteistyölle. Uusi vaatemallisto pienentää huomattavasti Scanian työvaatteiden hiilijalanjälkeä.

Yhteistyö Scanian kanssa on Fristadsille taas yksi askel eteenpäin, kun teemme jatkuvasti töitä työvaatteiden ympäristövaikutusten pienentämisen eteen,” kertoo Frida Avasalu, Fristadsin globaalien ratkaisujen johtaja. ”Scania on tähän saakka yksi isoimmista ja tärkeimmistä asiakkaistamme, jolle olemme räätälöidysti tehneet oman ympäristötodennetun työvaatemalliston. Yhdessä me voimme, ja haluamme, tehdä muutoksen kohti kestävää kehitystä.”

Fristads on valmistanut Scanialle 23 työvaatetta, joilla on EPD-ympäristöseloste. Tuotteet otetaan käyttöön tuotannon ja logistiikan työntekijöille ympäri Euroopan. Uudet työvaatteet säästävät 676 tonnia CO2 ekvivalenttia ja 4 380 778 m3 veden ekvivalenttia*, kun tuotteita verrataan perinteisen tuotantotavan mallistoihin. Kun vanhat työvaatteet korvataan uusilla Fristadsin tuotteilla, vanhojen työvaatteiden koko potentiaali otetaan käyttöön. Materiaalista tehdään rekkojen sisätilojen pehmusteiden täytettä.

Työvaatteiden vaikutusten mittaaminen
Kaikilla tuotteilla uudessa mallistossa on EPD (Environmental Product Declaration) -ympäristöselosteet - kolmannen osapuolen hyväksymät dokumentit, joissa on yksityiskohtaista ympäristötietoa tuotteen elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista. EPD:n läpinäkyvyys helpottaa tuotteiden vertailtavuutta ympäristökuormittavuuden näkökulmasta sekä auttaa tekemään oikeita valintoja. Yritysten ja organisaatioiden on myös helpompi saavuttaa omia kestävän kehityksen tavoitteitansa aitojen lukujen avulla.

Tämä uusi mallisto on hyvä esimerkki siitä, että läpinäkyvyys ja kolmas osapuoli malliston todentajana ovat oikeita tapoja työvaatteiden ympäristökuorman vähentämisessä. Fristads oli vuonna 2019 ensimmäinen tekstiilialan toimija, joka otti EPD-ympäristöselosteet käyttöönsä. Scania-yhteistyö vahvistaa sitä, että olemme oikealla tiellä ja tulemme jatkamaan vastuullisempien työvaatteiden  kehittämistä jatkossakin,” kertoo Lisa Rosengren, Fristadsin raakamateriaalien  R&D johtaja.

* Viittaa veden niukkuuden potentiaaliin, eli veden kulutuksen kokonaisympäristövaikutus, kun tuotantoalueen veden saatavuus otetaan huomioon. Veden nettokulutus on 2,104,673 m3.

Tietoa EPD (Environmental Product Declaration) -ympäristöselosteista
EPD-ympäristöselosteet kertovat tuotteen kokonaisympäristövaikutuksen elinkaaren näkökulmasta. Yhtään tuotteen suunnittelun tai tuotannon vaihetta ei ole jätetty pois. Scanialle räätälöidyn malliston tuotteita tutkitaan seuraavilla alueilla:

  • Materiaalien valinta
  • Materiaalien määrä
  • Värjäysprosessi
  • Tuotannon veden ja sähkön kulutus
  • Pakkaaminen
  • Kuljetus

Tuotteiden EPD-raportit löydät täältä:
Collegepusero: S-P-07629, https://environdec.com/library/epd7629
Lyhythihainen t-paita: S-P-07630, https://environdec.com/library/epd7630
Pitkähihainen t-paita: S-P-07632, https://environdec.com/library/epd7632
Pikeepaita: S-P-07633, https://environdec.com/library/epd7633
Housut, miesten: S-P-07634, https://environdec.com/library/epd7634
Riipputaskuhousut, miesten: S-P-07635, https://environdec.com/library/epd7635
Housut, naisten: S-P-07636, https://environdec.com/library/epd7636
Riipputaskuhousut, naisten: S-P-07637, https://environdec.com/library/epd7637
Shortsit, miesten: S-P-07638, https://environdec.com/library/epd7638
Shortsit, naisten: S-P-07639, https://environdec.com/library/epd7639


Meistä Fristads Finland

Fristads on valmistanut työvaatteita jo yli 95 vuoden ajan. Valmistamme innovatiivisia, kestäviä ja laadukkaita työvaatteita ja keskitymme työntekijän suorituskyvyn parantamiseen ja työskentelymukavuuteen. Meille vastuullisuus, läpinäkyvyys ja ympäristöystävällisyys ovat teemoja, joiden parissa työskentelemme päivittäin. Kehitämme tuotteitamme jatkuvasti, jotta pystyisimme paremmin vastaamaan työntekijöiden tarpeisiin sekä tekemään työpäivistä entistäkin parempia. Teemme kaikkemme joka päivä, jotta käyttäjämme voivat tähdätä parhaimpaansa. Yhdessä olemme parempia.


Yhteystiedot

Sanna Lehtimäki
Markkinointi & Viestintä
Sanna Lehtimäki